دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 آبان 1400 - 12:03
تحلیلگر عراقی در گفت‌وگو با آنا:

تیراندازی افراد ناشناس به‌سوی معترضان عراقی از قبل برنامه‌ریزی شده بود/ بی‌نتیجه بودن تحقیقات کمیته‌های حقیقت‌یاب، خطری بزرگ برای آینده عراق

یک تحلیلگر عراقی گفت: اینکه کمیته‌های حقیقت‌یاب تشکیل‌شده به‌وسیله دادستانی و دولت تاکنون به هیچ نتیجه‌ای در خصوص انتخابات پارلمانی دست نیافته‌اند، از آفات و خطرات بزرگی است که آینده تحولات عراق را تهدید می‌کند.
کد خبر : 619176
محمدعلی الحکیم

گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، عصر روز گذشته (جمعه) مردم عراق در اعتراض به نتیجه انتخابات پارلمانی این کشور تظاهرات گسترده‌ای برگزار کردند. تظاهرات با حضور گسترده مردم از ساختمان وزارت برنامه‌ریزی بغداد آغاز شد. لحظاتی از آغاز تظاهرات نگذشته بود که نیروهای امنیتی تمام ورودی‌های منطقه سبز را به روی افراد معترض به نتیجه انتخابات بستند و تظاهرات در این منطقه به درگیری با نیروهای امنیتی کشیده شد. نیروهای امنیتی برای متفرق کردن تظاهرکنندگان در نزدیکی منطقه سبز، تیر هوایی شلیک و از گاز اشک‌آور برای متفرق کردن معترضان استفاده کردند.


همزمان با افزایش درگیری‌ها میان تظاهرکنندگان و نیروهای امنیتی عراق، نوری المالکی، نخست‌وزیر اسبق عراق در پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر از معترضان خواست از تنش و درگیری با نیروهای امنیتی خودداری و تظاهرات را به‌صورت مسالمت‌آمیز برگزار کنند.


هادی العامری، رئیس ائتلاف فتح نیز پس از اعلام نتیجه انتخابات بیانیه‌ای صادر و تأکید کرده بود به هر قیمتی که شده، این نتیجه ساختگی را نمی‌پذیرد و از آرای نامزدهای خود و رأی‌دهندگان با تمام قدرت دفاع خواهد کرد. این بیانیه در حالی منتشر شد که منابع عراقی ساعاتی پیش از صدور آن گزارش کرده بودند کمیته هماهنگی شیعیان موسوم به «چارچوب هماهنگ‌کننده احزاب شیعی» در بیانیه‌ای به کمیساریای عالی انتخابات عراق اعتراض کرده است.



اگر وضعیت انتخابات عراق به همین‌گونه باقی بماند، در انتخابات بعدی مؤلفه‌های اصلی برگزاری این فرایند سیاسی و ماهیت آن ضربه سختی خواهد خورد



در بیانیه احزاب مذکور آمده بود: در راستای پافشاری چارچوب هماهنگ‌کننده بر درستی روند دموکراتیک و تحقق الزامات انتخابات زودهنگام که مرجعیت دینی خواستار آن شد و تأکید کرد که باید آزاد، امن و منصفانه باشد و از سوی دیگر در راستای پشت سر گذاشتن شبهات و مشکلات بزرگی که در انتخابات ۲۰۱۸ ایجاد شد و به بن‌بست سیاسی انجامید و در نتیجه با وقوع رویدادهای تأسف‌باری در ۲۰۱۹ پایان یافت و همچنین برای حمایت از روند دموکراتیک و بی‌طرفی در انتخابات، تمام نکات فنی را به کمیساریای انتخابات ارائه کردیم.


تقابل بی‌دلیل دولت با معترضان عراقی


محمدعلی الحکیم، کارشناس عراقی در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه غرب آسیای گروه جهان خبرگزاری آنا گفت: دولت مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر عراق همچنان در عمل به وعده‌های خود نسبت به وضعیت اجتماعی و معیشتی مردم ناکام مانده است و این موضوع برای مردم مشکل ایجاد می‌کند. اگر وضعیت همین‌گونه باقی بماند، در انتخابات بعدی مؤلفه‌های اصلی برگزاری انتخابات و ماهیت آن ضربه سختی خواهد خورد.


تیراندازی افراد ناشناس به‌سوی معترضان عراقی از قبل برنامه‌ریزی شده بود/ بی‌نتیجه بودن تحقیقات کمیته‌های حقیقت‌یاب، خطری بزرگ برای آینده عراق
محمدعلی الحکیم، کارشناس عراقی


وی افزود: اینکه کمیته‌های حقیقت‌یاب تشکیل‌شده به‌وسیله دادستانی و دولت تاکنون به هیچ نتیجه‌ای دست نیافته‌اند، از آفات و خطرات بزرگی است که آینده تحولات عراق را تهدید می‌کند. علاوه بر این، تحصن مسالمت‌آمیز مردم و معترضان به نتیجه انتخابات در ورودی‌های منطقه سبز بغداد، در عمل هیچ تأثیر منفی بر زندگی عادی مردم ندارد، ولی معترضان می‌خواهند این پیام را بدهند که دولت کنونی نمی‌تواند کشور را اداره کند.




بیشتر بخوانید:


اعتراضات مردمی به نتایج انتخابات عراق ۱۲۵ مجروح برجای گذاشت


عاملان تیراندازی به سوی معترضان مجازات شوند




این کارشناس عراقی معتقد است: دولت بی‌دلیل خود را وارد تقابل با معترضانی کرد که به‌طور مسالمت‌آمیز تجمع کرده بودند و معتقدم تیراندازی افراد ناشناس به‌سوی مردم از قبل برنامه‌ریزی شده بود؛ درواقع دولت نیروی ویژه خود را برای سرکوب تظاهرکنندگان گسیل داشت و الکاظمی به‌عنوان فرمانده کل نیروهای مسلح مسئول کشتار تظاهرکنندگان است، زیرا بدون تأیید وی نمی‌توان از گلوله‌های واقعی علیه معترضان استفاده کرد.


حکیم با تأکید بر اینکه تنها هدف معترضان، اعلام مخالفت با نتیجه اعلام‌شده به‌وسیله کمیساریای عالی انتخابات عراق است، گفت: کمیساریا باید برای اعلام نتیجه نهایی انتخابات شفاف‌سازی انجام دهد، زیرا انحراف کمیساریا و دولت از عمل به قانون بود که سردرگمی در روند انتخابات را رقم زده است. جنین هنیس پلاسخارت، نماینده سازمان ملل متحد در امور عراق را که بر انتخابات نظارت کرد، نمی‌توان نماینده ملل متحد دانست، زیرا در جایی که باید نظارت بی‌طرفانه انجام دهد، در برابر انحراف سکوت کرد.



مردم تا زمان مشخص شدن نتیجه تقلب در انتخابات هیچ تصمیمی برای پایان دادن به تحصن ندارند



وی آتش زدن چادرهای معترضان را به دستور فرماندهان نظامی خواند و عنوان کرد: مردم تا زمان مشخص شدن نتیجه تقلب در انتخابات هیچ تصمیمی برای پایان دادن به تحصن ندارند، زیرا معتقدند نتیجه انتخابات پارلمانی از قبل در دستگاه‌های الکترونیکی نصب‌شده، ثبت شده بود. اصرار کمیساریای عالی انتخابات بر یکسان بودن نتیجه نهایی انتخابات با نتیجه اولیه دال بر تقلب و تلاش برای ضربه زدن به امنیت ملی است. دولت کاظمی شب گذشته دستور تعرض به تحصن‌کنندگان را با هدف پایان دادن به غائله صادر کرد که به آشوب و کشته شدن برخی از معترضان منجر شد. معتقدم کسانی که دستور تیراندازی به معترضان و هدف قرار دادن آنها را صادر کردند، باید پاسخگوی خون‌های ریخته‌شده باشند.


تحلیلگر عراقی گفت: تاکنون ما هیچ حرکت مثبتی از سوی کمیسیون حقیقت‌یاب، کمیساریای عالی انتخابات و دولت موقت برای حل چالش انتخابات پارلمانی ندیده‌ایم و از دولت موقت انتظار داریم متجاوزان به معترضان را بازخواست کنند؛ نباید فراموش کرد تظاهرکنندگان پس از تقلب و جابه‌جایی آرا، خواستار رسیدگی به حقوق مشروع خود هستند.


حکیم تصریح کرد: به دلیل تعلل کمیساریای عالی انتخابات در رسیدگی به مطالبات مشروع تظاهرکنندگان، حقوق آنها سلب شده است و عجیب‌تر اینکه به آن‌ها حمله می‌کنند و هیچ نهاد دولتی درباره حادثه حمله به تظاهرکنندگان توضیحی نمی‌دهد. دولت و نهادهای سیاسی باید فرمول واحدی برای حفظ جان معترضان ارائه کنند، زیرا هرگونه افزایش تنش و تعلل از سوی کمیساریا باعث ایجاد اصطکاک با معترضانی خواهد شد که به تقلب معترض هستند.


انتهای پیام/۴۰۳۳/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب